8. Hannah y sus hermanas (Hannah and Her Sisters) (Woody Allen, 1986)

 

Elliot (Michael Caine) està secretament enamorat de Lee (Barbara Hershey), la germana de la seva dona. Amb la intenció de veure-la a soles, Elliot es fa trobadís amb Lee amb l’excusa que busca una llibreria per fer temps abans d’una reunió.

Pageant Books va ser fundada l’any 1946 per dos veterans de la Segona Guerra Mundial, Sidney B. Solomon i Henry Chafetz. Inicialment, es van dedicar a la venda de llibres vells i de segona mà, però ben aviat van diversificar el negoci: il·lustracions, gravats i mapes, així com reimpressions de clàssics contemporanis. L’any 1961 la llibreria va publicar una edició facsímil de la Bíblia de Gutenberg, la primera que es feia als Estats Units.

La llibreria va tenir diferents seus a la Quarta Avinguda de Manhattan, aleshores anomenada “Book Row of America” per la gran quantitat de llibreries antiquàries que hi havia. Després de trenta-cinc anys, Pageant Books es va traslladar al Soho, el barri on transcorre l’escena de la pel·lícula de Woody Allen. L’any 1999, la llibreria va tancar i durant cinc anys només va vendre materials per Internet. Tanmateix, l’any 2005 Shirley i Rebecca Solomon, les dues filles del fundador, ja difunt, van trobar un emplaçament en bones condicions a l’East Village i van tornar a obrir físicament l’establiment. Ara s’han especialitzat en la venda de gravats i mapes.

Alguns dels poemes d’e.e.cummings (1894-1962), l’autor dels versos amb què Elliot tracta de seduir la seva cunyada, van ser traduïts al català pel garrotxí Alfred Sargatal (1948-2014), que l’any 2007 en va publicar una antologia. El també garrotxí Joan Josep Mayans va musicar cinc poemes d’aquest recull –entre els quals “En algun lloc al qual mai no he viatjat”, que llegeix Barbara Hershey a la pel·lícula– i els va interpretar per primera vegada el 26 de setembre de 2012 a la Casa de Cultura de Girona.