7. Enamorarse (Falling in Love) (Ulu Grosbard, 1984)

 

L’arquitecte Frank Raftis (Robert De Niro) i la dissenyadora Molly Gilmore (Meryl Streep), tots dos casats, barregen per error els regals de Nadal que han comprat a la llibreria per a les seves parelles. A partir d’aquesta trobada fugaç i casual, s’inicia una història d’amor amb clars ressons de Breve encuentro, la pel·lícula de David Lean de 1945.

Aquesta primera trobada té lloc a la primera seu de la llibreria Rizzoli, a Manhattan. L’havia fundat l’any 1964 l’editor italià Angelo Rizzoli (també productor d’algunes pel·lícules de Federico Fellini, com La dolce vita i Ocho y medio) en un edifici de la Cinquena Avinguda construït l’any 1907 per l’arquitecte Albert S. Gottlieb, que recordava les cases parisenques del segle XIX. Un altre Gottlieb, Ferdinand, també arquitecte però sense cap relació amb l’anterior, va ser l’autor del disseny interior, molt aclamat des de l’estrena de la llibreria pels terres de marbre, la fusta de roure i les làmpades d’aranya. L’establiment es va especialitzar en llibres il·lustrats (arquitectura, disseny, moda, fotografia, cuina i arts aplicades), però també comptava amb un bon fons de literatura i de llibres en idiomes estrangers.

L’any 1985 Rizzoli es va mudar al carrer 57. Sobre l’antiga llibreria i l’immoble contigu es va construir un gratacels de 52 pisos, però la base de l’edifici (l’antiga llibreria) es va salvar perquè va ser declarada monument històric (entre 1990 i 2018 va ser la seu de les galeries Henri Bendel). Quan l’any 2014 va expirar el contracte de lloguer del nou espai, la llibreria va canviar de lloc una altra vegada. Aquest cop, però, malgrat les protestes de conservacionistes i clients, l’edifici va ser enderrocat. L’any següent Rizzoli va obrir la nova seu a la NoMad Piazza, un dels barris de moda de Nova York.

La primera seu de la llibreria, a la Cinquena Avinguda, és també un dels llocs on se situa una de les escenes de Manhattan, de Woody Allen (1979).