6. Annie Hall (Woody Allen, 1977)

 

Alvy Singer (Woody Allen), un neuròtic comediant jueu que viu a Nova York, divorciat dues vegades, ha conegut fa poc Annie Hall (Diane Keaton), una jove insegura que aspira a ser cantant. En una de les seves primeres passejades, la parella entra en una llibreria i Alvy explica a Annie la seva obsessió per la mort.

Doubleday Book Shops va ser fundada l’any 1910 per l’editorial que Frank Nelson Doubleday havia creat l’any 1897 i que a mitjan segle XX es va convertir en la més important dels Estats Units. La cadena de llibreries es va estendre per tot el país, però des de 1916 sempre hi ha hagut, com a mínim, una llibreria Doubleday a la Cinquena Avinguda, al cor de Manhattan (l’any 1990, per exemple, va tancar la que hi havia a tocar del carrer 53).

El grup de llibreries de Doubleday va ser comprat l’any 1986 pel conglomerat alemany Bertelsmann AG; quatre anys més tard, aquest el va vendre a Barnes & Noble, la cadena de llibreries que va revolucionar el sector durant aquest període. L’any 1997, la llibreria on transcorre l’escena de la pel·lícula, a la Cinquena Avinguda amb el carrer 57, va tancar després de trenta-sis anys d’existència, perquè Barnes & Noble no va poder –o no va voler– assumir l’altíssim cost que suposava la renovació del lloguer. Un any després, en aquest lloc s’hi va establir Prada, la botiga de moda italiana.

Tots aquests vaivens empresarials il·lustren la convulsió que van patir les llibreries de Nova York en les dues darreres dècades del segle passat. Des de l’any 1980, en van tancar set a la Cinquena Avinguda (entre les quals hi havia la històrica Brentano’s, objecte del primer capítol d’aquesta sèrie). Avui, en aquesta via mítica de Manhattan només hi resta una llibreria, de Barnes & Noble, al costat del carrer 46.

Amb quatre pisos i un fons de 150.000 llibres, la llibreria on Woody Allen fa la seva proclama era apreciada per la professionalitat del seu personal, per les seccions de ficció, negocis i viatges, i per una característica que la feia especial: tancava a les onze de la nit. Per a l’escriptora Fran Lebowitz, resident al barri, Doubleday era el seu refugi favorit: “Només hi ha dues coses que em farien sortir de casa a la nit: quedar-me sense cigarretes o sense llibres”.

Molt probablement, Woody Allen és el director que ha filmat més escenes de llibreries. A més d’Annie Hall, recordem Manhattan (1979), Hannah y sus hermanas (1986) o Medianoche en París (2011). I figura com a actor en dues pel·lícules en les quals també apareix una llibreria: La tapadera (Martin Ritt, 1976) i Aprendiz de gigoló (John Turturro, 2013).