When Harry met Sally ISOP

10. Cuando Harry encontró a Sally (When Harry Met Sally) (Bob Reiner, 1989)

 

Harry (Billy Cristal) i Sally (Meg Ryan) s’havien conegut deu anys enrere: després de la graduació, ella s’havia ofert a dur Harry en cotxe des de Chicago a Nova York. Durant el trajecte havien tingut ocasió de discutir llargament sobre si un home i una dona poden ser amics. Després d’acomiadar-se a Manhattan, els dos protagonistes coincidiran cinc anys més tard breument a l’aeroport, i ara, al cap de cinc anys més, es retroben casualment a la llibreria, en l’escena que suposa el punt d’inflexió de la pel·lícula.

La llibreria Shakespeare & Co –sí, amb el mateix nom que la mítica llibreria parisenca– va ser fundada l’any 1983 a l’Upper East Side de Manhattan, prop del campus del Hunter College. Va adquirir una certa fama d’intel·lectual i elitista; l’escriptora Toni Morrison, premi Nobel de literatura, hi presentava els seus llibres.

Als anys noranta, l’expansió de la potent cadena de llibreries Barnes & Noble a la zona va causar la desaparició de diverses llibreries independents. Malgrat que va intentar resistir prenent diferents mesures (la creació d’una secció de llibres usats al segon pis, l’augment de les promocions, etc.), l’any 1996 Shakespeare & Co també va haver de tancar: no va poder competir amb els descomptes, el mobiliari modern i l’ambient bulliciós de la cafeteria de la competència. Recentment, Shakespeare & Co va obrir una nova llibreria a l’East Side i un dels seus reclams publicitaris és que disposa d’un… high-quality café!

El guió de la pel·lícula està firmat per la desapareguda escriptora Nora Ephron, que nou anys més tard estrenaria com a directora Tienes un e-mail, un dels films icònics ambientats en llibreries que serà objecte de la propera nota d’aquesta sèrie.