19. ¿Podrás perdonarme algún día? (Can You Ever Forgive Me?) (Marielle Heller, 2018)

 

Després del fracàs comercial i crític de la seva biografia sobre l’empresària de cosmètics Estée Lauder, l’escriptora Lee Israel (Melissa McCarthy) entra en una fase de decadència creativa i addicció a l’alcohol. Per pal·liar la precarietat econòmica que pateix, decideix falsificar, amb èxit, cartes d’escriptors desapareguts (Noël Coward, Dorothy Parker, Lillian Hellman, etc.), que ven a les llibreries antiquàries de Nova York.

L’adaptació cinematogràfica de l’autobiografia que l’escriptora nord-americana Lee Israel (1939-2014) va publicar l’any 2008, Can You Ever Forgive Me?, pot ser una bona pel·lícula per cloure aquesta sèrie de notes dedicades a comentar escenes fílmiques ambientades en llibreries. I no només perquè, si no m’he descomptat, a la pel·lícula hi apareixen nou llibreries diferents de Nova York –algunes reals, d’altres fictícies; algunes amb molta presència, d’altres fugaces–, sinó perquè la directora, Marielle Heller, va declarar que ¿Podrás perdonarme algún día? volia ser un homenatge a aquests establiments, alguns ja desapareguts, que Lee Israel va freqüentar als anys noranta.

Es poden reconèixer algunes llibreries que apareixen a la pel·lícula. La primera és Housing Works Bookshop, que en el film es diu Crosby Street Books, on Lee Israel no aconsegueix empenyorar la seva col·lecció de llibres. Situada al Soho, Housing Works Bookshop és una llibreria amb cafè sense ànim de lucre oberta el 1996 que destina els seus beneficis a les persones sense llar i als malalts de sida. Tots els llibres que emmagatzema provenen de donacions.

La segona llibreria que es pot reconèixer és Logos Bookshop, a l’Upper East Side, que a la pel·lícula rep el nom de Tweintrees Booksellers. Està especialitzada en llibres religiosos i probablement és la llibreria més important de Nova York en aquest camp. Aquí també s’hi van rodar algunes escenes de la sèrie You, un thriller psicològic en què el protagonista és l’encarregat d’una llibreria.

La llibreria més fàcil d’identificar és, sens dubte, Argosy Books, al Midtown East. Fundada el 1925, és la més antiga de Nova York, especialitzada en literatura americana, primeres edicions modernes, autògrafs, mapes i gravats. Amb els seus sis pisos i la decoració singular, Argosy Books és una autèntica institució de la ciutat. Les tres filles del difunt fundador, Louis Cohen, que encara regenten l’establiment, són unes de les principals protagonistes de The Booksellers, el documental sobre els llibreters antiquaris de Nova York estrenat el 2019. La llibreria també apareix a La tapadera, de Martin Ritt (1976).

I, finalment, també es pot reconèixer East Village Books, al barri del mateix nom. Una llibreria amb passadissos estrets, un cert caos i un estoc impressionant, molts exemplars del qual provenen de biblioteques universitàries i institucions acadèmiques. L’any 1991, el propietari de la llibreria, Donald Davis, es va fer famós en el gremi per una història que té a veure amb la pel·lícula objecte d’aquesta nota. El prestigiós setmanari The Village Voice el va escollir com “el llibreter més heroic de l’any”: va identificar i immobilitzar un lladre de llibres que solia robar obres en una biblioteca universitària de Nova York, on havien intentat detenir-lo sense èxit.