MATERIALS DE CONSTRUCCIÓ

Dur i alhora d’una gran tendresa, ‘Materials de construcció’ és el darrer llibre de la guipuscoana Eider Rodríguez (Errenteria, 1977), amb traducció de Pau Joan Hernàndez i editat per Periscopi.

Es pot estimar un pare alcohòlic? Aquesta pregunta és l’epicentre d’aquest retrat familiar en què l’autora explora la relació que ha mantingut amb el seu pare al llarg de tota una vida. Un pare absent a casa que duu una existència aparentment normal a l’empresa familiar malgrat que, per tothom que l’envolta, no sigui cap secret la seva obsessió amb l’alcohol.

Partint d’un dietari on Rodríguez relata els últims dies del seu pare al llit d’un hospital, podem fer un recorregut per la vida de Juan Mari i de quina manera una intimitat ostensiblement freda deixa pas a la complicitat –xopa de ressentiment– entre un pare que va desapareixent i una filla que veu perillar la identitat emocional que s’ha anat construint al llarg dels anys per confrontar la malaltia del seu pare, primer amb vergonya, més tard amb indiferència i, finalment, amb l’amor condicionat i amb reserves d’una filla cap al pare
agònic.

Una història dolorosa però extraordinàriament humana, sense sentimentalismes innecessaris, incòmoda a estones; en definitiva, un exercici de transparència literària admirable. Una dissecció de les relacions familiars on la mare també té un paper rellevant, hostil i irònic cap al seu marit, buscant sempre la complicitat de les filles en aquesta mena de joc mig amorós mig humiliant.

Us en recomanem la lectura i, si us agraden els relats, no us perdeu tampoc ‘Un cor massa gran’, de la mateixa autora, editat també per Periscopi l’any 2019.