La tria de Lia Campoy
La Llibreria Isop acull des de l’octubre del 2023 la iniciativa ‘La tria de…’ en què s’exposa a l’aparador una selecció de llibres que han marcat d’alguna manera o altra la persona convidada.
Promoguda per Joan Serra Capallera i Antoni Mayans, ‘La tria de…’ portarà un nou convidat mensualment als aparadors de la Isop, al centre d’Olot.
Aquest febrer ens fa arribar la seva tria la Lia Campoy, Estudiant d’Humanitats:
El camí del lector és un que es retorça i ziga-zagueja en una espiral dialèctica constant. Les històries que s’entrellacen en el primer tram d’aquest camí es fonen en el lector, que les interioritza inconscientment. Tanmateix, són fites que ressorgeixen en punts determinats de la vida, portadores de coneixement que havia quedat inadvertit i, d’alguna manera, tenen la capacitat de transportar el lector al moment d’aquelles primeres lectures. La vivència d’aquests records pot no ser molt vívida, però sempre queda un filet que, si s’estira, desembolica el cabdell de les experiències anteriors. Així, malgrat ser encara dins del tram lector inicial, em venen aquests 10 llibres a la memòria.
1. Matar un rossinyol, de Harper Lee. «Dispareu a tants gaigs com vulgueu, però recordeu que és un pecat matar un rossinyol.»Aquest és el consell que un advocat dóna als seus fills mentre defensa l’autèntic rossinyol d’aquest clàssic fascinant: un negre acusat d’haver violat una noia blanca. A través dels joves ulls de l’Scout i en Jem Finch, Harper Lee examina amb un humor molt ric la irracionalitat dels prejudicis racials i socials dels adults al sud dels Estats Units dels anys trenta. La consciència d’un poble impregnat de judicis preconcebuts, violència i hipocresia trontolla gràcies a l’empenta d’un home sol que combat per la justícia. Però el pes de la història no consentirà res més que això.
2. Sempre hem viscut al castell, de Shirley Jackson. La Merricat Blackwood és una nena solitària i amb molta fantasia que viu al casalot familiar amb la seva germana gran, la Constance, i el seu oncle Julian, un home vell i minusvàlid que es mou en cadira de rodes. La Merricat passa les hores vagant pel jardí, enterrant tresors, jugant amb el seu gat Jonàs i somiant amb viatjar a la lluna i començar una vida nova. I, des que fa sis anys va morir la resta de la seva família, una de les seves obsessions és protegir la seva germana, i la casa, de la xafarderia, l’hostilitat i el rebuig agressiu de la gent del poble. Els dies transcorren tranquil·lament enmig d’una alegria plàcida i solitària fins que una visita inesperada es planta al bell mig del jardí i s’instal·la al casalot. Aterrida, només la Merricat aconsegueix veure-hi el perill; aquesta visita, i la presència constant i abassegadora del passat que no se’n va mai, capgirarà les seves vides definitivament.
3. La gran caminada, d’Stephen King. Cada any se celebra La Gran Caminada, un esport nacional retransmès en directe a les televisions de tot el país i seguit per milions de persones. És un esdeveniment de primera magnitud, un espectacle incomparable en què podem veure un centenar d’adolescents caminant en línia recta per una carretera, dia i nit, fins a morir; o més ben dit, fins que només en quedi un. Això sí, al guanyador se li concedirà qualsevol cosa que demani. La gran caminada és l’obra més existencial de Stephen King, que va publicar aquest llibre amb el pseudònim de Richard Bachman. Una novel·la contundent i tensa fins a la taquicàrdia, sobre l’amistat i la desídia. Una història que també es pot llegir com una crítica a la guerra del Vietnam, o a qualsevol altra causa absurda a la qual els joves s’allisten sense saber ben bé per què, empesos per la manca de perspectives vitals que els ofereix la societat.
4. Musclos per sopar, de Birgit Vanderbeke. Un vespre, una modèlica família alemanya espera la tornada del pare, el cap de casa, que ve d’un viatge de negocis que ha de suposar un ascens laboral i social. Han preparat musclos per sopar, el seu plat preferit, tot i que a cap dels altres els agraden especialment. Però passen les hores i el pare no arriba… Mare, fill i filla comencen a parlar i a poc a poc es va gestant una revolta que posarà en qüestió el sistema patriarcal al qual es troben sotmesos.
5. La brúixola daurada, de Philip Pullman. La Lyra, una nena òrfena d’onze anys que viu reclosa al Jordan College d’Oxford, rep com a do l’aletiòmetre, un estrany objecte semblant a una brúixola. Així comença una mágica aventura que la portarà, juntament amb el seu daimoni, un esperit amb forma d’animal, a les terres gèlides de l’Àrtic, on regnen les bruixes i lluiten els óssos cuirassats, per salvar el seu pare i rescatar el seu amic Roger.
6. El prodigi, de Gerard Guix. Es diu Axel perquè als seus pares els agradava Guns’n’roses i aquest era el nom del líder. Es diu Axel, però es podria haver dit Odin, per l’oncle de Suècia que mai ha vist, però que cada any li envia un regal d’aniversari. L’Odin és un personatge misteriós i inversemblant, i curiosament l’Axel el coneix just quan el seu cos adolescent comença a patir uns canvis angoixants que l’omplen de dubtes. I és que l’Àxel encara no sap que li espera un combat molt dur ni que d’aquí uns anys els llibres parlaran d’ell, el Prodigi, perquè està a punt de canviar el curs de la història.
7. El escultor, d’Scott McCloud. David Smith està disposat a morir per la seva obra… literalment. Gràcies a un tracte amb la Mort, aquest jove escultor aconsegueix complir el seu gran desig de la infància: ser capaç d’esculpir, únicament amb les mans, qualsevol cosa que imagini. Però ara, amb només 200 dies de vida per davant, decidir què crear li està resultant més difícil del que pensava. I trobar a la seva ànima bessona en l’últim moment no ho farà més senzill. Aquesta és la història d’un desig portat més enllà dels límits de la raó. És un relat sobre els maldestres i frenètics passos de l’amor incipient. També és un retrat exuberant i urbà de la ciutat més grandiosa del món. Però, per sobre de tot, és un cant a aquests petits, càlids i humans moments que ens ofereix la vida quotidiana…i a les enormes forces que s’agiten, furioses, sota la seva superfície.
8. Guia del club de lectura per a matar vampirs, de Grady Hendrix. A la Patricia Campbell la seva existència mai li ha semblat tan insignificant. El seu marit és un addicte al treball, els seus fills adolescents tenen la seva pròpia vida, la seva sogra senil necessita cures constants, i sent que sempre va un pas per darrere de la seva interminable llista de coses per fer. L’única cosa que la manté viva és el seu club de lectura, un petit grup de dones de Charleston unides pel seu amor a les novel·les de crims reals. En aquestes reunions es parla de tot: des de la família Manson a assumptes de les seves pròpies famílies. Una tarda després de la reunió del club, Patricia és salvatgement atacada per una veïna anciana, fet que la portarà a conèixer a l’atractiu nebot d’aquesta, James Harris. James és un home de món i molt llegit que despertarà en Patrícia sentiments que no havia tingut en anys. Però quan a l’altre costat de la ciutat uns nens comencen a desaparèixer i les seves morts són ignorades per la policia local, començarà a sospitar que en James Harris és més un criminal que una rèplica en carn i os de Brad Pitt. Quin és el veritable problema? En James és un monstre d’una espècie diferent, i la Patricia l’ha deixat entrar a la seva vida. A poc a poc, en James s’anirà introduint a la vida quotidiana de la Patricia tractant d’apoderar-se de tot el que considera seu, inclòs el seu club de lectura. No obstant, ella no està disposada a rendir-se sense lluitar en aquesta història plagada de sang sobre una relació de bon veïnatge transformat en una cosa sinistra.
9. La maestra, d’Yves Lavandier i Carole Maurel. En temps de guerra és fonamental garantir la pròpia supervivència. Tota la resta passa a ocupar un paper secundari, fins i tot l’ensenyament bàsic. Però a vegades supervivència i ensenyament van de bracet, com succeeix a La maestra, un gran còmic escrit per Yves Lavandier i dibuixat per Carole Maurel que ret homenatge a la labor dels cossos docents. Un còmic de 200 pàgines ideal per a mestres i alumnat. La maestra ens trasllada als últims compassos de la II Guerra Mundial. Estem al juny de 1944 i Marie-Noëlle és mestra d’una escoleta unitària a la localitat bretona de Ploménéac. A part d’ensenyar, dedica el seu temps lliure a col·laborar amb la resistència antifeixista en l’alliberament de França. I és que, tot i el desembarcament de tropes americanes a Normandia, els nazis i els seus simpatitzants continuen controlant la zona. És un moment delicat perquè, amb l’exèrcit aliat cada vegada més a prop, els col·laboradors nazis s’han proposat donar caça a cada rebel o jueu que puguin trobar. Un dels últims jueus que queden a Ploménéac és, precisament, alumne a l’escoleta de Marie-Noëlle. Les autoritats del poble han ordenat la seva captura immediata i la seva extradició a un camp de concentració. Per a salvar-lo, Marie-Noëlle haurà d’improvisar una excursió desesperada amb alumnes d’edats diverses. Serà una jornada inoblidable. La classe aprendrà a conèixer-se, a respectar-se i a sobreviure.
10. La senyora March, de Virginia Feito. La senyora March no pot estar més orgullosa del seu marit, el George: la seva última novel·la és un gran èxit i el seu matrimoni és perfecte, o això creu ella. Però tot canvia quan un bon dia, comprant a la seva pastisseria preferida de l’Upper East Side, la dependenta li insinua que la protagonista del nou llibre del seu marit, una prostituta, podria tenir més a veure amb ella del que li agradaria a la senyora March. A partir d’aquell moment, la seva vida ideal i exquisida començarà a trontollar, i totes les conviccions que tenia sobre el seu matrimoni s’esvairan. No només això, sinó que un assassinat i secrets soterrats durant molt de temps també sortiran a la llum.