5. Lions Love (Agnès Varda, 1969)

 

L’any 1969, durant la seva primera estada a Hollywood, la cineasta belga Agnès Varda va realitzar la que segurament és la pel·lícula més estranya de la seva filmografia. Lions Love, en efecte, és un film que es mou entre el documental i la ficció i que reflecteix la visió que tenia Varda de l’Amèrica dels anys seixanta. La pel·lícula està interpretada (?) per Viva, la musa aristocràtica d’Andy Warhol, i per James Rado i Gerome Ragni, els creadors del musical pacifista Hair, estrenat l’any 1967 i que anys més tard va dur a la pantalla Milos Forman. Imma Merino, autora d’una tesi doctoral i d’una monografia sobre Agnès Varda, ho resumeix així: “La qüestió fonamental és que la cineasta mostra Hollywood com un artifici on tot és imitació”.

Un dels valors documentals de la pel·lícula és que hi apareix durant uns minuts la llibreria que Larry Edmunds va fundar a Los Angeles l’any 1938: la Larry Edmunds Bookshop. Després del suïcidi d’Edmunds l’any 1941, l’establiment va ser regentat pel seu soci Milton Luboviski i la seva dona. Primerament, es va especialitzar en literatura obscura i d’avantguarda, però després de la Segona Guerra Mundial es va decantar cap al cinema: llibres, guions, fotografies, cartells, etc. Instal·lada inicialment a Cahuenga Boulevard, la seva expansió va fer que l’any 1955 es mudés a Hollywood Boulevard. L’any 1980, Luboviski es va retirar, i avui Jeffrey Mantor manté el negoci, tot i que amb dificultats: durant els mesos de la pandèmia de Covid-19 va publicar una crida demanant ajuda. És l’única llibreria que queda en aquesta mítica avinguda de Los Angeles.

Considerada la primera llibreria de cinema que es va fundar, Larry Edmunds Bookshop és també la més ben nodrida: més de mig milió de fotografies, vint mil llibres i sis mil cartells. Una autèntica meca per als aficionats al cinema, però també una institució cultural i un espai de referència per als estudis de producció, els guionistes i els investigadors universitaris. La llibreria edita regularment un catàleg amb els fons de què disposa (el de l’any 1972 té 524 pàgines; si hi esteu interessats, n’hi ha alguns exemplars disponibles a Iberlibro a un preu accessible)

La Larry Edmunds Bookshop apareix també a Érase una vez en Hollywood, la pel·lícula de Quentin Tarantino estrenada l’any 2019.