15. La vida de los otros (Das Leben der Anderen) (Florian Henckel von Donnersmarck, 2006)

 

L’any 1984, al Berlín oriental, la Stasi (el departament de Seguretat de la República Democràtica Alemanya) encarrega al capità Gerd Wiesler (Ulrich Mühe) –un home solitari, fred i intransigent– l’espionatge del dramaturg Georg Dreyman (Sebastian Koch). Set anys més tard, amb el mur de Berlín enderrocat, Wiesler, ara degradat i relegat al servei de correus, passa per davant d’una llibreria i veu un cartell que anuncia l’últim llibre de Dreyman. Entra a la llibreria, obre un exemplar del llibre, veu que l’autor li ha dedicat l’obra en senyal d’agraïment, i el compra.

La llibreria Karl-Marx-Buchhandlung va ser fundada l’any 1953 en el marc de la urbanització de l’avinguda Stalinallee de Berlín, una operació que al llarg de la dècada dels cinquanta, i de la mà dels millors arquitectes del país, havia de convertir aquesta via en l’aparador de la nova arquitectura socialista. En el número 78 de l’avinguda –que l’any 1961 canviaria el nom pel de Karl-Marx-Allee– l’arquitecte Richard Paulick hi va dissenyar una llibreria amb més de mil cinc-cents metres quadrats, dues plantes, una façana amb un rètol lluminós de neó i set aparadors imponents.

La Karl-Marx-Buchhandlung va ser una de les millors llibreries de la República Democràtica Alemanya, a la qual acudien ocasionalment clients occidentals. Va resistir la caiguda del mur i la reunificació, però la pèrdua d’atracció de l’avinguda a finals de segle i l’augment dels lloguers van abocar-la al tancament l’any 2008. Durant un parell d’anys (2014-2016), la gestora cultural Vanessa Remy hi va dirigir un saló de lectura. Finalment, l’any 2022, l’estudi d’arquitectura Christoph Kolh Stadplaner Architekten la va convertir en una sucursal de les seves oficines i en un espai d’exposicions temporals i altres activitats culturals.